Neem contact op

073 - 1234567

groenadvies@vebegogroen.nl

4 tips om schade van invasieve exoten in Nederland te beperken

Erroll Kanters - Mar. 03, 2024

Invasieve exoten vormen een groeiende uitdaging voor Nederlandse bedrijven, gemeenten, terreinbeheerders én particulieren. Ontdek hoe je effectief kunt omgaan met deze invasieve exoten en hoe je hun schadelijke impact kunt verminderen.

Wat zijn invasieve exoten?

Invasieve exoten zijn planten en dieren die van nature niet in Nederland voorkomen. Ze worden vaak geïntroduceerd via menselijke activiteiten, zoals handel en transport. Wanneer deze exoten zich in nieuwe gebieden vestigen en zich beginnen te vermenigvuldigen, kunnen ze de inheemse flora en fauna verstoren, wat kan leiden tot ecologische schade. Bovenstaande eigenschappen maken dat exoten onder invasieve exoten worden gerekend.

Voorbeelden van invasieve exoten:

  • Japanse Duizendknoop (Fallopia japonica)

De Japanse duizendknoop, een snelgroeiende plant, komt oorspronkelijk uit Oost-Azië en staat bekend om zijn vermogen om zich snel te verspreiden en inheemse plantenexoten te overwoekeren. De plant kan schade veroorzaken aan gebouwen, wegen en natuurgebieden.

  • Rode Amerikaanse Rivierkreeft (Procambarus clarkii)

Afkomstig uit Noord-Amerika, heeft deze invasieve rivierkreeft zich verspreid naar waterwegen in Nederland. Deze soort concurreert met inheemse rivierkreeften en verstoort de aquatische ecosystemen. Er zijn in totaal 6 exoten Amerikaanse rivierkreeften, die per locatie kunnen verschillen.

invasieve exoten

  • Reuzenberenklauw (Heracleum mantegazzianum)

De reuzenberenklauw , oorspronkelijk uit de Kaukasus, is berucht om zijn grote omvang en het sap kan ernstige brandwonden veroorzaken bij contact met de huid. Het kan inheemse vegetatie verdringen en de biodiversiteit verminderen.

Deze exotische vogel, oorspronkelijk uit Afrika en Zuid-Azië, heeft zich in Nederland gevestigd en verspreidt zich snel. Dit kan op termijn een negatieve ecologische impact krijgen op inheemse fauna, met name vogels en vleermuizen.

Schade van invasieve exoten in Nederland beperken

Hieronder geven wij vier tips om de schade van invasieve exoten te beperken.

1. Identificeer risicogebieden

Begin met het identificeren van gebieden die kwetsbaar zijn voor invasieve exoten. Denk hierbij aan parken, groene zones en natuurlijke reservaten die kunnen worden aangetast. Werk vervolgens samen met ecologische experts om te bepalen welke inheemse exoten gevaar lopen.

Natuurgebieden

In natuurgebieden kunnen invasieve exoten grote schade aanbrengen, doordat ze hier geen natuurlijke vijanden hebben. Ze kunnen inheemse exoten verdringen en hun functies overnemen. Exoten komen hier terecht doordat ze vaak door mensen geïntroduceerd worden, bijvoorbeeld door dumpingen van tuinafval, het uitzetten van (huis)dieren, et cetera.

Water

Waterelementen, waaronder rivieren, kanalen en meren, vormen een belangrijke transportroute voor invasieve exoten. Deze verspreiden zich via het water razendsnel en verplaatsen zich over grote afstanden, waardoor ze nieuwe gebieden kunnen koloniseren en lokale ecosystemen verstoren.

Stedelijke gebieden met veel groen

Stedelijke gebieden met veel groen, zoals parken, tuinen en plantsoenen, vormen een ideale habitat voor invasieve faunasoorten. In stedelijke gebieden zijn veel voedselresten aanwezig, en dieren worden bijgevoerd (bijvoorbeeld de eerder genoemde Halsbandparkiet). De aanwezigheid van veel groen biedt voedselbronnen en schuilplaatsen, waardoor invasieve soorten zich gemakkelijk kunnen verspreiden én vermenigvuldigen. De ecologie in dit gebied is namelijk voor een specifieke soort op orde: het biedt veiligheid, voedsel, voortplantingspartners en verbinding met andere gebieden.

Halsbandparkiet

2. Monitoring en snelle respons

Zet monitoringssystemen op om vroegtijdige detectie van invasieve exoten mogelijk te maken. Door risicogebieden regelmatig te controleren, kun je exoten snel identificeren, voordat ze mogelijk invasief worden. Stel vervolgens een actieplan op voor snelle verwijdering en beheersing.

Vroegtijdige detectie

Het opzetten van monitoringssystemen begint met het identificeren van de exoten die een potentieel risico vormen voor een bepaald gebied. Dit kan met regelmatige inspecties, zowel visueel als met behulp van technologische hulpmiddelen zoals cameravallen, sensoren en DNA-analyse.

Dataverzameling en analyse

Verzamel systematisch gegevens over de aanwezigheid en verspreiding van invasieve exoten in het gebied. Deze gegevens kunnen worden gebruikt om trends te identificeren, potentiële risicogebieden te lokaliseren en het effect van beheersmaatregelen te evalueren.

Samenwerking en kennisuitwisseling

Werk samen met lokale gemeenschappen, natuurbeschermingsorganisaties, onderzoeksinstituten en overheidsinstanties om expertise en informatie te delen over de monitoring en beheersing van invasieve exoten. Dit kan helpen om de effectiviteit van de monitoringssystemen te verbeteren en een bredere steun te creëren voor de aanpak van het probleem.

3. Bevorder bewustzijn en samenwerking

Workshops, trainingen en bewustwordingscampagnes voor medewerkers en gemeenschapsleden creëren draagvlak en helpen bij de samenwerking tussen lokale overheden, bedrijven en non-profitorganisaties. Dit bevordert gezamenlijke inspanningen.

Educatieve campagnes

Lanceer educatieve campagnes om het publiek bewust te maken van de impact van invasieve exoten op lokale ecosystemen, economieën en volksgezondheid. Gebruik diverse communicatiekanalen zoals sociale media, workshops, seminars en informatieve brochures om mensen te informeren en te betrekken bij het probleem.

Samenwerking met belanghebbenden

Werk samen met natuurbeschermingsorganisaties, overheidsinstanties en andere belanghebbenden om de inspanningen te coördineren en te versterken. Door gezamenlijk aanpakken te ontwikkelen en middelen te bundelen, kunnen we meer effectieve strategieën implementeren om invasieve exoten te bestrijden en beheren.

4. Kies voor inheemse beplanting

Kies bij het ontwerpen van groene ruimtes, zoals parken en bedrijfsterreinen, voor inheemse planten. Deze planten zijn beter aangepast aan de lokale omstandigheden en verminderen het risico op onverhoopte introductie van (invasieve) exoten.

Ecologische duurzaamheid

Inheemse plantenexoten zijn aangepast aan de lokale omgeving en vormen een integraal onderdeel van het ecosysteem. Door te kiezen voor inheemse beplanting bevorder je de ecologische duurzaamheid en veerkracht van de Nederlandse natuur.

Biodiversiteitbehoud

Inheemse planten ondersteunen de biodiversiteit door een habitat te bieden voor inheemse dieren, insecten en micro-organismen. Dit draagt bij aan het behoud van een gezond en evenwichtig ecosysteem.

Minimalisering van risico's

Het gebruik van inheemse plantenexoten minimaliseert het risico op introductie en verspreiding van invasieve exoten. Invasieve exoten kunnen zich gemakkelijker verspreiden in nieuwe gebieden en concurreren met inheemse flora en fauna.

Conclusie

Gemeenten, bedrijven, terreinbeheerders en particulieren spelen een cruciale rol in het beschermen van onze natuurlijke omgeving tegen de verspreiding en toename van invasieve exoten. Door risicogebieden te identificeren, monitoring te implementeren, bewustwording te vergroten en te kiezen voor inheemse beplanting, kunnen we gezamenlijk bijdragen aan het behoud van onze biodiversiteit en de veerkracht van ons ecosysteem.

  Wat is natuurinclusief bouwen? Natuurinclusief bouwen is een duurzame manier van bouwen die...
De Japanse duizendknoop (Fallopia japonica) is een invasieve exoot die zich razendsnel verspreidt....
Meer blogs