Neem contact op

073 - 1234567

groenadvies@vebegogroen.nl

Wat is circulariteit in het groen?

Cherique Geraets - Feb. 02, 2024

Als groenexpert verdiepen we ons in de betekenis van circulariteit in het groen, en hoe gemeenten en bedrijven dit kunnen toepassen. Circulariteit draait om duurzaamheid en het minimaliseren van afval, en het heeft ook grote voordelen binnen groenbeheer en aanlegprojecten. In deze blog gaan we dieper in op wat circulariteit in het groen inhoudt en hoe je het succesvol kunt toepassen.

Wat is circulariteit?

Circulariteit houdt in dat grondstoffen en materialen in een gesloten kringloop blijven. In plaats van een lineaire ‘maak-gebruik-gooi weg’ aanpak, richt circulariteit zich op het maximaliseren van de levensduur van producten en het hergebruiken van materialen. Het is een duurzame aanpak die afval minimaliseert en natuurlijke hulpbronnen beschermt.

Toepassing van circulariteit in het groen

Circulariteit kan veel opleveren, maar hoe kun je maximaal circulair werken in het groen? Hieronder werken we een paar voorbeelden uit.

Herbruikbare materialen en planten

Bij aanlegprojecten kiezen we voor herbruikbare materialen en we herplanten waar mogelijk bomen en planten die ergens anders worden verwijderd. Dit minimaliseert verspilling en bevordert een duurzame groei.

Hergebruik van straatmeubilair

Bij de inrichting van groene ruimtes kiezen we voor straatmeubilair gemaakt van gerecyclede materialen. Denk aan banken, picknicktafels en prullenbakken die zijn vervaardigd uit herbruikbare en duurzame bronnen.

Herplanting van bomen

Soms moeten bomen vanwege de veiligheid of bepaalde ontwikkeling verwijderd worden. In dat geval zorgen we voor herplant elders in de wijk of gemeenschap. Dit bevordert niet alleen duurzaam groenbehoud, maar zorgt er ook voor dat de voordelen van bomen behouden blijven.

Circulaire speelplekken

We ontwikkelen circulaire speelplekken met herbruikbare materialen zoals gerecyclede rubberen ondergronden en speeltoestellen gemaakt van duurzame, gerecyclede kunststoffen. Ook natuurlijke elementen, zoals klimbomen en hutten van gesnoeide (wilgen)takken, dragen bij.

vebego-groen-groene-leeromgeving-natuurlijk-spelen-obs-koolhoven-tilburg

Groenafval als grondstof

We veranderen groenafval in waardevolle grondstoffen, zoals compost. Dit vermindert niet alleen de afvalberg, maar verrijkt ook de bodem en bevordert een gezond groen landschap.

Compostering van tuinafval

Gemeenten kunnen groenafval, zoals snoeiafval en bladeren, verzamelen en composteren. Het resulterende compost gebruiken wij vervolgens als een rijke bodemverbeteraar in onze beheer- en aanlegprojecten in parken, tuinen en plantsoenen. Maar ook particuliere tuinen bieden ruimte voor circulaire oplossingen; dit resulteert in meer biodiversiteit en minder ritjes naar de milieustraat voor het groenafval.

Houtsnippers als bodembedekking

Takken en twijgen van gekapte bomen versnipperen we tot houtsnippers. Deze houtsnippers dienen niet alleen als natuurlijke bodembedekking in parken en plantsoenen, maar bevorderen ook vochtbehoud en onderdrukken onkruidgroei.

Takkenrillen goede

Biobrandstof uit groenafval

In plaats van groenafval te storten, kunnen gemeenten overwegen om biomassa te gebruiken voor de productie van biobrandstof. Dit proces draagt bij aan het verminderen van de afvalberg en biedt een duurzame energiebron.

Circulaire inrichting van openbare ruimtes

Ons advies: ontwerp openbare ruimtes met circulariteit in gedachten. Kies voor duurzame materialen, herbruikbare meubels en investeer in groen dat gedurende lange tijd kan floreren.

Herbruikbare modulaire opstellingen

Ontwerp openbare ruimtes met modulaire elementen die hergebruikt kunnen worden voor verschillende doeleinden. Bijvoorbeeld, verplaatsbare plantenbakken of zitmodules die kunnen worden aangepast aan verschillende evenementen of seizoenen.

Langbloeiende groenvoorzieningen

Investeer in groen dat gedurende lange tijd kan floreren, zoals inheemse plantensoorten en meerjarige bloemen. Door te kiezen voor planten die zich goed aanpassen aan lokale omstandigheden, minimaliseer je de behoefte aan regelmatige vervanging en onderhoud.

Voordelen van circulariteit in het groen

Milieubescherming

Een circulaire aanpak vermindert de druk op natuurlijke hulpbronnen en minimaliseert de impact op het milieu.

Kostenbesparing

Door materialen te hergebruiken en afval te verminderen, dalen de kosten voor aanschaf en verwijdering.

Positieve impact op gemeenschappen

Circulaire groenprojecten dragen bij aan een gezondere, aantrekkelijkere leefomgeving en versterken de band tussen gemeenschappen.

Lange-termijn duurzaamheid

Circulariteit zorgt voor een duurzaam groenlandschap dat gedurende vele jaren kan floreren.

Conclusie

Circulariteit in het groen is niet alleen een trend, maar een noodzakelijke benadering voor gemeenten en bedrijven die streven naar duurzaamheid en milieubewustzijn. Binnen het dagelijks beheer en onderhoud zijn er veel mogelijkheden en er is winst te behalen. Bij nieuwe aanleg en nieuwe inrichting is het goed om te kijken naar wat allemaal mogelijk is met circulaire producten.

Door herbruikbare materialen te omarmen, groenafval te transformeren en circulaire ontwerpprincipes toe te passen, kunnen we een groenere en gezondere toekomst creëren.

 

 

 

 

 

 

Nederlandse gemeenten staan voor een vergroeningsopgave. Ons land kent veel stedelijke gebieden...
Zoveel mogelijk mensen activeren voor een groene en gezonde leefomgeving voor iedereen; dat is onze...
Meer blogs