Zoveel mogelijk mensen activeren voor een groene en gezonde leefomgeving voor iedereen; dat is onze missie. Gelukkig is het vergroenen van de leefomgeving ook een belangrijk streven geworden voor gemeenten, waterschappen en bedrijven. Niet alleen draagt het bij aan een gezondere leefomgeving, het biedt ook voordelen zoals het verminderen van de ecologische voetafdruk, het bevorderen van de biodiversiteit en het verbeteren van de levenskwaliteit van inwoners. In dit blogartikel delen we zes effectieve tips om de leefomgeving op een duurzame manier te vergroenen.
1. Groene openbare ruimtes
Door groene openbare ruimtes te creëren, zoals parken, tuinen en groenstroken, moedig je mensen aan om de natuur in hun dagelijks leven op te nemen. Met diversiteit aan plantensoorten in groene openbare ruimtes, bevorderen we de biodiversiteit en ontstaat er een aantrekkelijke omgeving voor mens en dier. Inheemse planten die goed gedijen in de lokale omstandigheden vereisen ook nog eens weinig onderhoud.
Organisaties kunnen samenwerken met gemeenten om groene openbare ruimtes te onderhouden en te sponsoren, wat zorgt voor een groenere en aantrekkelijke omgeving voor iedereen. Op zoek naar inspiratie? Bekijk dan eens de best practices van Green Cities Europe.
2. Groene daken en gevels
Groene daken en gevels hebben een belangrijke functie in een groene leefomgeving. Ze helpen bij het verminderen van hitte, het opvangen van regenwater en het bevorderen van de luchtkwaliteit. Via gemeenten en/of waterschappen kunnen bedrijven en instellingen subsidies krijgen voor de implementatie van deze initiatieven.
Een goed voorbeeld is de nieuwe groene gevel tegen het gemeentehuis van Maashorst. Grondgebonden gevelgroen begroeit hier de zuidgevel van het gemeentehuis. Bijzonder aan dit project is het waterretentiesysteem dat onder de groeiplaats van de klimplanten ligt. Het volledige dak van het gemeentehuis (2.613 m2) is afgekoppeld van de riolering. Ondergronds zorgt het waterretentiesysteem ervoor dat de beplanting ook in droge tijd voldoende water beschikbaar heeft om goed te kunnen groeien. De droogteoverbrugging bedraagt hiermee tot wel 41 dagen.
3. Stadslandbouw en groene initiatieven
Stadslandbouw en groene initiatieven kunnen zowel de gemeenschapszin als duurzaamheid bevorderen. Overweeg eens om braakliggende terreinen beschikbaar te stellen voor stadslandbouwprojecten en het opzetten van gemeenschappelijke tuinen. Bedrijven kunnen waar mogelijk hun daken ter beschikking stellen voor urban farming (de productie van voedsel in en om de stad) en hun medewerkers betrekken bij vrijwilligerswerk voor groene initiatieven. Een mooi voorbeeld is het Dakpark in Rotterdam.
4. Groene bedrijfstuinen
Met het creëren van groene bedrijfstuinen dragen ook bedrijven actief bij aan het vergroenen van de omgeving en het behoud van de natuur. Een bedrijfstuin heeft positieve effecten op het welzijn en de productiviteit van mensen. Het biedt werknemers een aantrekkelijke en ontspannende omgeving, wat kan leiden tot een vermindering van stress, een verbeterde stemming en een hogere medewerkerstevredenheid. Ook groene wandelroutes dragen bij aan het vergroenen van de bedrijfsomgeving. Bomen en planten op de routes zorgen voor schaduw, absorberen CO2 en verbeteren de luchtkwaliteit. Ze bieden ook habitats voor vogels, insecten en andere dieren, wat bijdraagt aan het behoud van biodiversiteit.
5. Groen parkeren
Beperk zinloze verharding. Parkeerplaatsen zijn bijvoorbeeld prima te transformeren van onaantrekkelijke, grijze ruimtes naar een groene en gezonde omgeving. Een groene parkeerplaats is een duurzaam alternatief voor een traditionele parkeerplaats die volledig uit beton of klinkers bestaat. Bij groen parkeren zorgen we voor gras, bomen en struiken op de parkeerplaatsen. Deze vegetatie helpt bij het verminderen van luchtverontreiniging door de opname van schadelijke gassen, zoals kooldioxide en stikstofoxiden, en het produceren van zuurstof via fotosynthese. Het resultaat is een verbetering van de luchtkwaliteit in de directe omgeving van de parkeerplaats. Doordat groene parkeerplaatsen in een open verband worden aangelegd, kan lucht en water in de bodem infiltreren. Zo verminderen we wateroverlast en vullen we het grondwater aan met natuurlijke infiltratie van regenwater.
Door groene elementen toe te voegen aan parkeerplaatsen, verminderen we het stedelijk hitte-eilandeffect en kunnen steden biodiversiteit behouden en zelfs vergroten, wat essentieel is voor het in stand houden van een gezond ecosysteem.
6. De kracht van de gemeenschap
Het vergroenen van de leefomgeving bereiken we door samen te werken met de gemeenschap. Samen met gemeenten en bedrijven moeten we bewoners betrekken bij het vergroeningsproces door educatieve workshops, participatieve projecten en bewustmakingscampagnes. Bewustwording is heel belangrijk. Goed voorbeeld doet goed volgen; we moeten voorbijgangers zien te activeren om ook thuis aan de slag te gaan. Het betrekken van de gemeenschap vergroot niet alleen het draagvlak, maar bevordert ook de betrokkenheid en trots van de inwoners.
Conclusie
Deze 6 tips vormen een eerste stap om duurzaamheid, biodiversiteit en het welzijn van mensen te bevorderen. Door groene openbare ruimtes te creëren, hebben we een positieve impact op steden en gemeenten. Binnen een groene leefomgeving streven wij naar diversiteit in beplanting, goed onderhoud en beheer, duurzaam waterbeheer, educatie en bewustwording, toegankelijkheid en gemeenschapsbetrokkenheid.
Meer weten? Onze experts helpen je graag op weg.