Neem contact op

073 - 1234567

groenadvies@vebegogroen.nl

Eikenprocessierups professioneel bestrijden doe je zo

Zoë Gielen - May. 05, 2023

In het voorjaar en de zomer worden we de laatste jaren vaker geconfronteerd met de eikenprocessierups. De eikenprocessierups is de rups van een nachtvlinder. De behaarde rupsen zijn in de maanden mei tot en met juli op veel eikenbomen te vinden. In het voorjaar krijgen eikenbomen weer bladeren. De rupsen maken nesten (soms wel een voetbalgrootte groot) in eikenbomen en gaan ’s nachts op zoek naar eikenbladeren om op te eten.

 

De beestjes verzorgen overlast door de microscopisch kleine brandharen. Deze kunnen bij contact met de huid of ogen klachten veroorzaken, zoals jeuk, huiduitslag, irritatie aan de ogen of aan de luchtwegen. Ecoloog Errol Kanters: “De processierups laat zijn brandharen los in het vierde stadium van de groei. Op basis van de verwachte temperatuur dit voorjaar, verwachten deskundigen dat de overlast op zijn vroegst eind mei begint.”

 

Bestrijding

Om de overlast van eikenprocessierups aan banden te leggen, zijn er verschillende bestrijdingsmethoden, zoals preventieve bestrijding, curatieve bestrijding en natuurlijke bestrijding.

Preventieve bestrijding

Bij preventieve bestrijding, worden bomen ingespoten met het middeltje Xentari. Hiermee voorkom je dat er nesten gaan komen. Eikenprocessierupsen krijgen dit middel binnen en gaan dood voordat zij nesten vormen. Het nadeel van deze methode, is dat ook soorten die geen overlast geven hierdoor geschaad kunnen worden.

Curatieve bestrijding

Curatieve bestrijding wordt toegepast wanneer er al nesten aanwezig zijn in bomen. Deze worden handmatig weggehaald met een hoogwerker en een zuiger. Deze aanpak is veel gerichter waardoor er selectiever hoge inzet kan worden verleend bij bijvoorbeeld belangrijke ‘hotspots’ zoals scholen en sportvelden.

Natuurlijke bestrijding

Door het stimuleren van biodiversiteit, komen er meer natuurlijke vijanden in het leefgebied van de rups. Door aandacht te besteden aan woonruimte voor vogels en vleermuizen zorg je dat natuurlijke bestrijders een plek krijgen in ons ecosysteem. Vogels eten de rupsen en vallen de nesten aan, Vleermuizen eten de nachtvlinders waardoor het overlast in het opvolgend jaar aanzienlijk minder zal zijn.

 

In gesprek over bestrijding

Door klimaatverandering en de afname van biodiversiteit raakt ons ecosysteem uit balans. Sommige soorten, zoals de eikenprocessierups, hebben nu minder natuurlijke vijanden. Populaties groeien en zorgen voor overlast.

Ben je op zoek naar meer informatie, of wil jij weten hoe biodiversiteit en bestrijding van de eikenprocessierups samengaan? Neem contact met ons op!

De reuzenberenklauw: een plant met een imposante verschijning, maar een potentieel gevaar voor de...
De Japanse duizendknoop (Fallopia japonica) is een invasieve exoot die zich razendsnel verspreidt....
Meer blogs